Museumsmagi i det fri, Sjælland

Tegners Statuepark

Slip ungerne fri i det sælsomme landskab omkring Tegners Museum og gå på jagt efter statuerne, som skyder frem mellem lyng og vindblæste træer. Her er masser af plads at boltre sig på, højt til himlen og forunderlig kunst! 

Derfor skal I besøge Tegners Statuepark:

  • Kig på kunst i det fri
  • Nyd den enestående natur
  • Kom når det passer jer – gratis adgang året rundt

Parken ligger i forbindelse med Rudolph Tegners Museum i Dronningmølle. Museet har kun åbent i sommerhalvåret, men parken er åben året rundt og der er gratis adgang. Når det gælder kultur for krudtugler, er det her sted én af mine absolutte favoritter – her er højt til himlen og masser af plads at boltre sig på! Landskabet, i folkemunde kaldet Rusland, er en oplevelse i sig selv. Der findes forskellige forklaringer på, hvorfor stedet kaldes Rusland – måske pga. et gammelt sagn om en munk ved navn Broder Rus, måske på grund af den øde og afsides beliggenhed.

Gå på opdagelse!

  • Find et vildsvin, der er kommet højt til vejrs!
  • Hvor mange tørstige børn gemmer der sig i parken?
  • Hvilket dyr finder man mellem vindrueklaser?
  • Hvor mange skulpturer kan I finde?

Det føles nærmest også som at bevæger sig ind i en anden verden, når man kommer til dette forunderlige hedelandskab og får øje på museet, som skyder op af lyngen som en futuristisk bunker. Dog skal man være opmærksom på, at landskabet er fredet. Man kan ikke vade gennem lyngen på må og få, men for min lille søn er det en leg i sig selv at følge parkens bugtede stier, som snor sig gennem det bølgende landskab. På skrænten bag skulpturparken gemmer der sig mange finurlige klatretræer og for vovehalsene en gynge, der svinger ud over det stejle terræn.

Find flere museumsoplevelser her: Museumsmagi i det fri

Rudolph Tegner og hans museum

Billedhuggeren Rudolph Tegner (1873 til 1950) er især kendt for sine symbolistiske værker, der skilte sig ud på den danske kunstscene – på godt og ondt! Faktisk mødte Tegner i sin levetid så stor modstand, at hans hovedværk Livets Port aldrig blev realiseret. Ofte opstod der polemik omkring opstillingen af hans værker og flere blev udsat for hærværk. Da Tegner stødte på landområdet ved Dronningmølle, besluttede han sig for at købe det:

“I sommeren 1916 cyklede vi lange Ture i Nordsjælland og kom en Dag over Gærder og Moser til et enormt Højdedrag. Midt i det smilende, sommerlige Danmark laa det som et barsk Sibirien… Dette var Stedet… Denne Høj stod i mystisk Pagt med mit Sind.” 

Her opførte Tegner sit museum, her kunne han opstille sine omdiskuterede skulpturer og her ligger han begravet i en krypt under gulvet! Det var hustruen Elnas formue, der gjorde det muligt at opføre museet. Elna, som selv var kunstmaler og udstillede på saloner, var Tegners trofaste mæcen livet igennem. Og noget af det første, der møder én, når man nærmer sig museet, er da også et dragende skulpturportræt af Elna, der bryder den rå og nøgne betonfacade.

Symbolisme

Tegners kunstneriske udtryk var både hadet og elsket. Hans moderne og frie stil stod i stærk kontrast til det klassiske ideal, der prægede kunstscenen, og først i nyere tid har han vundet udbredt anerkendelse. Det var særligt de symbolistiske værker med deres svulmende formsprog, der vakte kritik i hans samtid.

Men hvad er symbolisme? I symbolistisk kunst gengives verden sådan som den føles eller opfattes af kunstneren (i modsætning til naturalistisk kunst, der gengiver verden, som den faktisk ser ud). Kunstnerens udtrykker en indre oplevelse af verden i motiver, der ofte udspringer af drøm eller fantasi. Kunstværkets form og betydning smelter sammen i et symbol på noget, der ellers ikke er håndgribeligt.

Symbolist for en dag!

I parken oplever I Tegners skulptur Sejren. Men hvordan ville sejren se ud, hvis I skulle give den form eller tegne dem?

Sejren (1921)

Det lyder måske lidt abstrakt, men tænk fx på et hjertet, som er symbol på kærlighed; vi kan ikke se kærlighed med det blotte øje, men vi kan se hjertet som et udtryk for kærlighed. På samme måde forestiller mange af Tegners værker noget, som ikke er til at tage og føle på, som Lykken, Sejren, Bruddet eller Trøsten.

Livets port

Mange af de skulpturer, I ser i parken, var oprindelig tænkt som en del af det, der skulle have været Tegners altoverskyggende livsværk, Liverts Port: en gigantisk søjleportal med solguden Helios øverst og menneskelivets faser skildret i en række skulpturer omkring søjlernes sokler. Tegner ville skabe et omfattende værk, som fortalte hele menneskelivets historie med alle dets op- og nedture:

“Planen om at bygge en Hymne over Menneskenes Liv, fra Fødsel til Død, skildret i Sten og Bronze, blev mit Maal. Jeg vilde udtrykke deres Glæder og Sorger, deres Kærlighed og Brud, deres Kampe, Sejre og Nederlag, til Ensomheden tager hver enkelt i sin Favn.”

Livets Port skulle have været opført som en indgangsportal til Fælledparken. Tegner udstillede en model af værket, som umiddelbart blev godt modtaget af offentligheden, men efter hård kritik fra kultureliten blev projektet droppet. Mange af de skulpturer, der skulle have indgået i Livets Port kan i dag ses i statueparken og inde på selve museet findes en model af hele værket.

Hvordan bliver en bronzeskulptur til?

Før man kan støbe en skulptur i bronze, modelleres motivet i ler. Kig med i filmen, hvor kunstneren Paul Barton og hans lille datter modellerer et portræt af Nina Simone, som støbes i bronze. Den næste video viser den komplicerede proces fra model til støbning ved den metode, der kaldes cire perdue (tabt voks).

God fornøjelse i Tegners Statuepark!

Måske kan du også lide...

Populære artikler...