Museumsmagi i det fri, Sjælland

Omkring Esrum Kloster

Følg oplevelsesruten omkring Esrum Kloster og mærk historiens vingesus, når I bevæger jer rundt i det historiske område. Leg jer ind i middelalderen på naturlegepladsen, opdag de særeste planter i klosterhaven og nyd roen og lyden af den rislende å ved Møllegården.

Derfor skal I besøge oplevelsesruten ved Esrum Kloster:

  • Mærk historiens vingesus
  • Slå jer løs på naturlegepladsen
  • Kom, når det passer jer – oplevelsesruten er altid åben

Esrum Kloster er et gammel cistercienserkloster fra 1151. Efter reformationen blev en stor del af klostret revet ned og munkestenene genanvendt i byggeriet af Kronborg og Frederiksborg Slot. Men når man begiver sig ud på oplevelsesruten Klostret i Landskabet, får man en fornemmelse af klostret i dets storhedstid. På ruten finder man bl.a. visualiseringer af klosterkompleksets oprindelige størrelse og mikroskoper, der afslører, hvad arkæologer har fundet i jorden.

Naturlegepladsen ved Esrum Kloster

Naturlegepladen er skabt som et lille middelalderunivers, hvor børnene kan lege sig ind i landsbylivet uden for klostrets mure. Fra “stormandens gård” kan man suse over voldgraven med svævebane, på “markedspladsen” kan man lege i bødkerens tønder og ved “skovbondehuset” kan man hænge ud med grisene. Der er også en lille bålplads, hvor man kan få varmen eller tilberede sin frokost.

Møllegården

Møllegården er fra starten af 1600-tallet og altså noget yngre end klostret. Oprindelig har der været en vandmølle på engen foran klostret, som udgjorde et stort vådområde. Cistercienser-munkene bragte teknologisk viden om vandkraft med sig til Esrum, hvor de etablerede dambrug og mølledrift og ledte rindende vand ind i klostret. Bemærk lavningen i klosterengen, som vidner om, hvor åen har haft sit oprindelige løb.

I 1600-tallet blev åen lagt om og Møllegården med et enormt vandhjul med en diameter på fem meter blev opført. Desværre brændte den ned i 1854, hvor den oprindelige konstruktion gik tabt. Møllen har malet korn, drevet savværk og sågar produceret strøm til lokalområdet i nyere tid. Selve vandhjulet er desværre ikke synligt ude fra (Møllegården er primært åben i sommerhalvåret), men følg lyden af det faldende åløb og bevæg jer om på bagsiden af bygningen, hvor niveauforskellen er tydelig.

Livet i klostret

I klostret levede munkene efter strenge regler med bøn og arbejde som omdrejningspunkt. Deres fornemste opgave var at bede for menneskets frelse og en stor del af døgnet gik med at deltage i tidebønner, som gentog sig med en fast rytme døgnet rundt. Derudover gik tiden med at studere og dyrke frugt og lægeplanter i klosterhaven, der var anlagt som en gengivelse af Edens Have.

På opdagelse i klosterhaven

  • Find slangeurten, som blev brugt mod pest!
  • Find hjertespand, som var god for hjertet!
  • Find malurten, som hjalp munkene af med deres tømmermænd!

Det var primært adelens sønner, der søgte om optagelse i ordenen, da det krævede latin-kundskaber at blive munk. De startede som novicer og aflagde efter tre år klosterløftet lydighed, fattigdom og kyskhed, hvilket indebar lydighed over for abbeden og ordenen, overdragelse af ejendele til klostret og et liv i cølibat.

Ud over munkene, som boede i klostret, havde en række lægmænd også deres daglige gang i klostret. De levede i omkringliggende landsbyer og hjalp til med driften af det store klosterkompleks, som har omfattet landbrug, klokkestøberi, teglværk, vandmølle og dambrug.

Esrum Kloster er grundlagt af cistercienser-ordenen, som har sit navn efter moderklostret i Citeaux (latin: Cistercium) ved Dijon i det østlige Frankrig. Cistercienser-ordenen havde et imponerende netværk af omkring 800 klostre spredt ud over Europa.

Esrum Middelalderdage – klostret vækkes til live

Snyd ikke jer selv for en helt særlig oplevelse, når munke, riddere og troubadourer indtager klosterengen hver sommer til Esrum Middelalderdage! Engen forvandles til en munter markedsplads, hvor man kan opleve middelalderens håndværk, danse kædedans eller få et krus øl hos Broder Rus. Esrum Middelalderdage er et mekka for børn, som kan deltage i et væld af aktiviteter – send dem i væbnerskole, oplev et ridderslag i kamparenaen eller skriv med blæk hos nonnerne.

Læs mere om aktuelle udstillinger og aktiviteter her: Esrum Kloster & Møllegård

Måske kan du også lide...

Populære artikler...