Museumsmagi i det fri, Sjælland

Nordmandsdalen

I en lille dal mellem Fredensborg Slot og Esrum Sø, gemmer der sig en ganske særlig oplevelse. Her står 70 norske og færøske bønder og fiskere hugget i sten. Normandsdalen er et vindue til fortiden – et unikt indblik i, hvordan helt almindelige nordiske folk så ud i 1700-tallet.

Derfor skal I besøge Normandsdalen:

  • Et vindue til fortidens folk
  • Masser at plads at boltre sig på
  • Gratis adgang året rundt

Nordmandsdalen er en kuriøs lille tidslomme, der ligger godt gemt i den store slotspark ved Fredensborg Slot. Ungerne og jeg besøgte stedet på en vinterdag, hvor vi legede os gennem den sneklædte slotspark, hvis kuperede terræn er lidt af et kælkeparadis. Og så – på den anden side af et stejlt bakkedrag – blev vi mødt af det forunderlige syn af de 70 stenskulpturer, der er opstillet i en cirkel nede i dalen.

Der er noget andægtigt over stedet. Når man står i cirklens centrum, omsluttes man af disse rå stenskikkelser i en nærmest ceremoniel kreds. På afstand udgør skulpturerne en afstemt helhed, men når man bevæger sig tættere på dem, opdager man den store variation i klædedragter og finurlige attributter, som hver især fortæller en unik historie om helt almindelige folks liv i norden for 300 år siden.

Postbuddet og kongen

Skulpturgruppen er opført af Frederik V i 1764-84. Men hvad laver 70 jævne bønder og fiskere i kongens park? Det er usædvanligt, at netop disse folk er repræsenteret i slotsparken og det kan vi takke den dygtige billedskærer Jørgen Christensen Garnaas for. Jørgen var postbud og bosat i Bergen (på dette tidspunkt var Norge en del af Danmark) og på sine ture gennem Norden snittede han små figurer af de folk, han mødte. Jørgen sendte figurerne til det kgl. danske kunstkammer, hvor de kom Frederik V i hænde, som bestilte en komplet samling, der blev omsat til sandstensskulpturer i legemsstørrelse.

Gå på opdagelse!

  • Hvem finder først to små fiskere i en jolle?
  • Hvilke redskaber bærer skulpturerne?
  • Gemmer der sig nogen børn blandt skulpturerne?
  • Kan I se, hvad nordens folk spiste?
  • Hvordan ville vores folkedragt se ud i dag, hvis det stod til jer?

Hvor er originalerne i dag?

Desværre er sandstensskulptur aldeles sårbar over for vind og vejr. Derfor er de oprindelige skulpturer erstattet af nyhuggede kopier, mens hele anlægget gennemgik en restaurering og blev genindviet af Dronning Margrethe i 2002. De oprindelige skulpturer opbevares i Kongernes Lapidarium i Christian IV’s Bryghus og i videoen herunder kan I få et glimt af dem.

God fornøjelse i Nordmandsdalen!

Måske kan du også lide...

Populære artikler...