Velkommen til Museumsmagi – hele familiens museumsguide!

Museumsmagi er en kulturblog om museumsoplevelser for hele familien. De fleste museer har fokus på børnefamilierne og særligt i ferierne er der masser af spændende aktiviteter for børn. Imidlertid er det min oplevelse, at det, især på de store museer, kan blive lidt crowded. Derfor ligger mit hovedfokus på nogle af de mindre og ofte oversete museer, som tilbyder gode rammer for kulturoplevelser med børnene. Jeg giver dig en kort og overskuelig introduktion til de bedste familiemuseer og input til, hvordan du kan tage børnene med på opdagelse i udstillingerne.

Jeg hedder Sarah og jeg bor i Hellebæk sammen med min familie. Jeg er cand.mag. i virksomhedskommunikation og museumsformidling og jeg interesserer mig for museumsdidaktik og publikumsinddragelse. Til daglig arbejder jeg som hhv. gymnasielærer og koncertarrangør, samt med PR og markedsføring. I min fritid elsker jeg at gå på museum – især med mine børn!

Foto: Guggenheim Museum Bilbao.

Mine børn er meget forskellige. Den ældste har altid elsket at gå på museum – når andre børn ville i Tivoli, ville han bare gerne en tur på Geologisk Museum! Han er rigtig god til at fordybe sig og har mange finurlige interesser. Min yngste søn er en rigtig vildbasse. Han går på opdagelse med hele kroppen og sidder ikke stille længe ad gangen. Derfor er jeg altid på jagt efter museer med plads til både fordybelse og leg.

Da jeg bor i Nordsjælland, er det også det område, jeg tager udgangspunkt i. Men det er planen at komme meget mere ud over stepperne, for jeg ved, at der gemmer sig masser af unikke museumsoplevelser derude i det danske land. Så stay tuned – så snart restriktionerne bliver ophævet, er jeg helt sikkert på vej ud i landet på jagt efter nye oplevelser og anbefalinger til dig!

Mit museumssyn

Jeg ser museet som en helhed, hvor det ikke kun er selve udstillingen men også alt det, der omgiver den, der skaber oplevelsen. Lyset, lydene, rummet, bygningen og omgivelserne er også en del af oplevelsen og kan være interessante nok i sig selv. Når man har børn med på museum, opdager man hurtigt, at det nogle gange kan være noget helt andet end selve udstillingen, der fanger opmærksomheden.

Ligesom museet er en helhed, er mennesket også en helhed. Måske forestiller man sig museumsoplevelsen som indadvendt og intellektuel. Men vi har jo hele kroppen med på museum og når vi har børn med bliver sanseoplevelsen meget central. Mange udstillinger bliver da også bygget op som små universer, der spiller på alle vores sanser og inviterer til indlevelse og interaktion. Nogle museer har mere “luft” i udstillingen og det er nu heller ikke skidt, for så er der måske i højere grad plads til fri fantasi og en personlig, umiddelbar oplevelse af udstillingen.